Adama diyorum ki;
Sayın, Falanca.
www.falanca.filanca internet portalinizden çokça okudum. Bana bir arkadaşım tarafından gönderilmişti. Bilgiişlem uzmanı olarak 30 yılı bulan çalışmalarım üzerine son üç yıldır iki dedemin de mesleği olan marangozluğa yöneldim. Geleneksel Marangozluk yapmaya çabalıyorum.
İşbu mektubumun konu satırında bildirdiğim slaytınızdan bir gözlemim var, arzetmek istedim. Efendim, mimarı olduğunuz o binanın direk-kiriş bağları sadece “metal vida”ya dayanıyor. Bu sakıncalı. Zira;
- ahşabı ahşaba bağlarken ağacın kuvvetinden hiç istifade edilemeyecektir… birbirlerine tutunmuş olmuyorlar: çünkü kavrama sağlayan geçmeler, lambalar, zıvanalar, bağırsaklar ihmal edilmiş.
- ayrıca… iki ağacı birbirine tuttururken metal çivi-vida saplanmışsa o ahşap eşyanın/yapının kasılması durumunda o metaller açtığı yolu/yuvayı genişletecektir… kasılma basıncı bağlantıyı gevşeteceğine yahut laçkalaştıracağına bırakınız ağaç çatlasın; gevşeyen/laçkalaşan kopar-düşer ama çatlayan esner ama kopmaz/düşmez.
- bağlanan organların birkaç noktasına yükü veyahut kasma-kasılma basıncını dağıtmayı sağlayan saplama gibi eliböğründe gibi kayıt gibi eklemeler yapılmamış.
Ahşaba yönelik ihtimamınız bahtiyar edici, sizceleyin değerli büyüklerimizden istifade ediyoruz. Allah sizden razı olsun.
Saygılarımla,
Tahsin Yılmaz
Adam bana diyor ki;
Tahsin bey,
Hassasiyetinize teşekkür ederim. Ahşap yapılarda kullanılan çelik bağlantılar hakkında, bu işleri bilen ( çok nadirdir maalesef ama ) bir inşaat mühendisinden de fikir almalısınız. Dünyadaki bütün büyük yapılarda ve evlerde çelik bağlantılar çok yaygın olarak kullanılmakta artık.. Bu konuda da bir sanayi oluşmuştur. Bir iki katalog araştırın lütfen.. Ahşabın ahşapla birleşmesinin eski metotları tabii ki geçerlidir ama, o işler, nostaljik sebeplerle uğraşanların dışında, işi hayli uzattığı için rağbet görmemektedir artık. Meseleye bir de bu pencereden bakın lütfen.. Ben de bu arada 49 yıllık marangozum aynı zamanda ve Ulusal Ahşap Birliğinin de üç kurucusundan birisiyim.. Her geleneksel metot, o günlerin imkanlarına göre, çaresizliğin çaresidir. Günün koşulları, beklentileri ve olanakları ile güncellenmek zorundadır.. Her mühendislik dalında olduğu gibi..
Sevgiler..
Y.Mimar
Falanca