Yeni Bir Rende Türü: Beykoz Taban Rendesi (küpeşteli ve tığı yastıklı)

Komşum elinde bir taban rendesi çıktı geldi. Bunun tığını bileyleyiver Tahsin dedi. Tığ kamasını gevşetmek için topuğuna birkaç tokmak vurunca, rende, topuğundan gözüne yarıldı. Yani tığını çıkaracağım derken rende hurda oldu elimde.

Tamir edilecek bir hali kalmamış, bütün gövdesi kurtlanmış meğer.

Neyse, o esnada elimdeki işin tahtalarının ıskarta parçalarından bir rende gövdesi kestim. Tığ yolunu matkapla ve talaş ağzını testereyle ve iskarpela ile açtım. Tahta çam ağacından idi. Haliyle çamın suyuna rende zoru fazla gelir. Gövdeyi güçlendirmek lazım düşüncesiyle rendenin sırtına küpeşte ve tabanına ise bir kat daha (sedir) taban ekledim. Talaş ağzına göz oydum. Falan derken yeni bir taban rendesi çıktı elimizden. Komşuya hayırlı olsun. Eskiydi yenilendi yahut olanı tamir ettik deseniz de yeridir, zira rendenin kaması (ki kayından) hâlâ aynı kama! Yeni rende yaptık deseniz de yeridir, zira kaması hariç her uzvu yeni. Ayrıca… küpeşte ve tığ yastığı ekledik ki bu sebeple yeni bir tür geliştirdik diyoruz.

Tabanın burnu ve küpeştenin omzu açılı kesim, gördüğünüz gibi; çünkü tığı sürmek ve çekmek için tokmak vuracağımız yeri belirtmek istedim. Gövdenin sıhhati için öyle gerektiğini düşündüm çünkü.